bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
< elementul anterior < pagina principală elementul următor >


Astatiniu

Informații generale
Nume, Simbol chimic, Număr atomic Astatiniu, At, 85
Serie halogene
Grupă, perioadă, bloc 17, 6, p
Densitate  ?
Duritate  ?
Aspect metalic
Masa atomică 209,9871 u
Rază atomică (-) pm
Configurație electronică 2, 8, 18, 32, 18, 7
Electronegativitate 2,2 (Pauling-Skala)
Stare de agregare  ?
Structura de cristalizare  ?
Punct de topire 575 K (302 °C)
Punct de fierbere 610 K (337 °C)
Capacitate calorică  ?
Presiune vapori 30 kJ/mol
Conductibilitatra termică 1,7 W/(m · K)
Rezistivitatea electrică  ?
Potențial de ionizare 20 kJ/mol

Astatinul este un element chimic radioactiv din grupul halogenilor, produs al unor reacții nucleare. Fiind obținut, până în prezent, numai în cantități foarte mici, proprietățile sale nu sunt încă bine cunoscute. Se știe că se aseamănă mai mult cu iodul. Este cel mai rar element de pe Terra. Acesta se gaseste numai in scoarta terestra in cantitati foarte mici (69 mg)

Descoperire

In anul 1931, un grup de chimisti condusi de catre F. Allison a raportat detectia unui element chimic necunoscut inaintea iodului in tabelul perioadic. Initial, Numele acestuia a fost propus sa fie alabamin, dupa statul Alabama, insa cererea lor a fost refuzata. Elementul a fost produs pentru prima oara la Universitatea din California in anul 1940 de catre Dale R. Corson, K.R. Mackenzie si Emilio Segre (un fizician italian care sintetizase tehnetiu ulterior). Cu toate ca descoperirea lor a fost raportata, acestia nu si-au putut desfasura proiectul de cercetare datorita Celui De-al Doilea Razboi Mondial si a cererilor Proiectului Manhattan, care au distras munca lor inspre fabricarea armelor atomice. Doar in anul 1947 au putut numi elementul chimic descoperit de ei astatin.